Mi a lebegő jóga?

 

 

A lebegő jóga egy rendkívül új mozgásforma, mely a jóga alapjain nyugszik és egyesül a fitness valamint légtornász elemekkel. Megmozgatja, erősíti a mély izmokat, javul a testtartás, formálja, feszessé teszi a testet. Az anyag masszázst gyakorol a testünkre, mely segít a narancsbőr eltüntetésében is. Továbbá mindezeken felül serkenti az emésztést, a vénás vér visszaáramlását a végtagokból, szabályozza az anyagcserét, a hőháztartást. Pozitív hatással van a nőgyógyászati panaszokra is. Nagymértékben erősödik a koncentráció, ezáltal segítve a tanulást, munkát. Mentális szinten segít a depresszió és letargia leküzdésében, hozzá segít az önállósághoz és az önkontrollhoz. Az elme megnyugszik és kitisztul. Az idegi kimerültség gyorsan elmúlik. Az órát egy bemelegítéssel kezdjük, majd következik az első inverz, fejjel lefele pozíció. Ekkor lekerül a gerincünkről és a köztük lévő porckorongokról a nyomás, amely napközben nehezedik rá. Megnyúlnak a gerinc melletti izmok és szalagok. Mindezek miatt az óra végére akár 2 cm-rel is magasabbak lehetünk! Az óra fő részében erősítő és nyújtó gyakorlatokat végzünk különböző testhelyzetekben az úgynevezett hammock (függőágy, jógakendő) segítségével, mely egy két pontban felfüggesztett eszköz. Előnyei között szerepel, hogy ott tud segíteni, ahol éppen szükséges, de pont ellenkezőleg nehezíteni is tudunk vele bizonyos gyakorlatoknál. Így olyan élményt ad, olyan pozíciókat leszünk képesek elvégezni, amire nem is gondolnánk, hogy képesek vagyunk! Az órát egy relaxációval zárjuk a hammockban ülve, fekve, úgynevezett magzat pozícióban.

az oktatód

 

Kerék Laura

 

A sport és az egészség a hobbim és a munkám is egyben. Kisgyerekkorom óta fontos szerepet tölt be a mozgás az életemben, ami nagymértékben meghatározta a jövőmet, hogy sport gimnáziumba, majd ezt követően gyógytornásznak jelentkeztem. Egy álmom vált valóra, amikor átvehettem a diplomámat a Debreceni Egyetemen. Elhivatottnak érzem magamat a szakmámban, nem munkának élem meg a mindennapjaimat. Emiatt is tovább folytattam a tanulmányaimat. Jelenleg a Testnevelési Egyetem mester képzéses hallgatója vagyok Humánkineziológia szakon. A lebegő jógával másodéves gyógytornász hallgató koromban ismerkedtem meg, ahol rögtön függőséget okozott ez az újfajta sport, jóga irányzat. Hamar észrevettem jótékony hatásait, így témavezetőm felügyelete mellett elkezdtem bontogatni a szárnyaimat a lebegő jóga és a tartáshibák témakörében. Ezt követően elvégeztem a lebegő jóga oktatói képzést. A munkásságunk egészen az OTDK I. helyezettig, illetve a Magyar Gyógytornász Társaság Kongresszusára is eljutott, amire nagyon büszkék vagyunk. Azóta is heti rendszerességgel tartok lebegő jóga órákat. A diplomám megszerzését követően gerinctorna órákkal bővítettem a csoportos óráim listáját. Tudásomat azóta is folyamatosan fejlesztem, bővítem. A speciális képzéseken megszerzett elméleti és gyakorlati tudás anyaga egyaránt része a csoportos és az egyéni foglalkozásokon. A gyógytorna rendkívül szerteágazó szakma. Ezen belül is mondhatni, hogy nekem a két nagy kedvencem van, a gerincet érintő panaszok, kórképek, disfunkciók valamint a sportolás kapcsán szerzett sérülések, panaszok helyreállítás. Illetve nagy szerencsénkre, az egyre tudatosabban élő társadalmunknak hála, egyre több hangsúlyt tudunk fektetni a sportsérülések és gerincpanaszok megelőzésére is.

 

Ha szeretnél megismerkedni egy új mozgásformával, ami egyben erősítés, nyújtás, alakformálás és nem utolsó sorban jótékonyan hat a gerincedre is, vagy csak kipróbálnád magadat a levegőben, várlak szeretettel a lebegő jóga órákon. Kibillentjük a testünket a komfort zónából és egy teljesen újszerű helyzetben találhatjuk magunkat. Ha szeretnél még többet tudni a lebegő jógáról, itt olvashatsz róla: www.lebegojoga.hu

 
Ha most kezdesz el sportolni, vagy újrakezdenéd vagy mozgásszervi panaszokkal küzdesz, vagy tudatos sportoló vagy, várlak a core trainingjeimen, ahol felkészítjük a testet a gerincbarát mozgáshoz, sportoláshoz, mindennapokhoz. Leépítjük a régi rossz szokásaidat és helyette egy új, megfelelő mozgásmintát alakítunk ki. Stabil alapot építünk a további sportoláshoz, hétköznapokhoz, valamint a stabilizáció mellett a sok mobilizáló gyakorlat révén megfelelő rugalmasságúvá tesszük a szöveteket. Ha tehetném, mindenkinek kötelezővé tenném.

 
Továbbá a személyre szabott, egyéni foglakozások keretein belül, csak Te rád fokuszálunk. Ha rendelkezel mozgásszervi panaszokkal és modern szemléletű foglalkozáson szeretnél részt venni, vagy csak szükségesnek érzed az edzéseid során azokat a kis nüansznyi különbségeket, odafigyeléseket, akkor már jó helyen jársz. Az adott problémákat helyre tesszük, a mozgásmintákat összehangoljuk, majd a további sérülések megelőzésére törekszünk.