Magas intenzitású intervallum tréning (HIIT)

Tervezés alatt álló mozgásforma!

 

 

 

 

Az intervallum tréningek alapja a magas- és az alacsony intenzitású edzésszakaszok váltakozása. A magas intenzitású szakaszok túlnyomó részt anaerob típusú gyakorlatokat tartalmaznak, míg a regenerációs időszak célja a pulzusszám csökkentése aerob jellegű gyakorlatokkal vagy pihenéssel. A magas intenzitású intervallum tréning (high intensity intervall training, HIIT) protokollja szerint fokozatosan csökkentjük az edzésmunka időtartamát, azonban ezzel egyidejűleg növeljük a gyakorlatok intenzitását is, így fokozva a személy erő- és állóképességét is. A tréning egyértelműen növeli a vitálkapacitást és a teljesítőképességet is, emellett rövidebb idő alatt több kalóriát is égethetünk.

 

Kutatások kimutatták, hogy míg egy átlagos aerobik edzés után az anyagcsere 24 óra után áll vissza eredeti állapotába, addig egy intervallum tréning után, ez duplájára nő, így 48 órán keresztül élvezheti a szervezetünk a mozgás kedvező hatásait. Ezek közül legkiemelkedőbb a zsír-anyagcsere felgyorsulása, ezáltal a bőralatti zsírszövet jelentős csökkenése.

 

Azoknak ajánlott ilyen edzésprogramot végezniük, akik szeretnék csökkenteni a test-zsír összetételüket, növelni kardiovaszkuláris állóképességüket, vagy csak szimplán a határaikat akarják feszegetni.