Core Training
 

Gerincünk stabilitását a törzsizomfűző adja, mely a mély has- és hátizmok együttműködéséből jön létre. A hétköznapi mozgások során ezeket az izmokat kevésbé használjuk, a mozgásszegény ülőéletmódunk pedig nagyban hozzátesz ezen izmok gyengüléséhez.

A core tréning során megtanuljuk tudatosan aktiválni a törzsünket alkotó, mélyebben fekvő izomcsoportokat, például a gerincoszlop melletti hosszanti hátizmokat, a haránt hasizmot vagy éppen a medencefenék gátizmait. Ez az óra azonban nagyban túlmutat a kizárólagos erősítésen. Nagy hangsúlyt fektetünk a gerinc mobilizálására, a feszes izmok nyújtására, a helyes testtartás kialakítására és szó esik az ergonomikus munkahelyi körülmények kialakításának szabályairól is.

Az ergonomikus testtartáshoz és a fájdalommentes élethez elengedhetetlen ezen izmok megfelelő tónusa, ereje és együttműködése. Ebből adódóan a tréning gyakorlatainak végzése beépítendő minden ülőmunkát végző ember napi rutinjába. Továbbá a tudatos testformálásban, a megfelelő törzsstabilitás a súlyzós edzések alapját is képezi, így az edzőtermet rendszeresen látogatóknak melegen ajánlott megismerkedniük a core tréning alapjaival.

Ha szívesen edznél tudatosabban, védenéd a gerinced az ülőmunka káros következményeitől vagy szeretnél megszabadulni az emiatt kialakult fájdalomól, akkor ezt az órát neked találták ki!

az oktatód
Szőke Szonja

Üdvözöllek!

Szőke Szonja vagyok, gyógytornász-fizioterapeuta. 2019 nyarán végeztem el sikeresen a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán a gyógytornász képzést. Rendkívül elkötelezettnek tartom magam a szakmám és a hozzám fordulók iránt egyaránt. Az egyetemi tanulmányaim mellett folyamatosan végeztem kutatómunkát sportolók körében és beleástam magam a sportsérülés prevenció rejtelmeibe, valamint számos továbbképzésen vettem részt. Úgy gondolom, hogy a legújabb ismeretek elsajátítása rendkívül fontos a naprakész tréningprogram összeállítása szempontjából, így amikor csak tudom, bővítem a már meglévő tudásom, hogy minél több aspektusól tudjam megközelíteni a fennálló problémát és a lehető legjobb megoldást kínálni rá. Néhány évvel ezelőtt pedig megismerkedtem a magas intenzitású intervallum tréning (HIIT) előnyeivel is, amit az utóbbi évek során hatalmas szenvedéllyel végzek.

Mit nyújthatok számodra?

• Összetett mozgásszervrendszeri vizsgálatot a gyógytornaprogram megkezdése előtt.
• Komplex fizioterápiás mozgásprogramot, ha csak egy kis átmozgatásra vágysz, de akár akkor is, ha mozgásszervi panaszaid már megnehezítik a mindennapjaidat.
• Biztonságos edzést a fokozatosság- és az egyénre adaptált gyógytorna elveinek betartásával.
• Kiegészítő technikákat, melyekkel kibővítem az általános kezelési protokollt: kinezio- és dynamic taping, SMR hengerezés trigger pont terápiával egybekötve.
• Életmódbeli tanácsokat, melyek megelőzhetik vagy csökkenthetik a már kialakult fájdalmat, vagy a fiziológiástól eltérő mozgásszervi állapotot. • További fontos ismereteket az emberi test vázizomrendszerének működéséről,
és az esetlegesen fennálló problémáról.

Minden elhatározás VELED kezdődik! Ha úgy érzed megérett az izomzatod némi karbantartásra szorul vagy egy rossz mozdulat, sérülés következményeit hátrahagyva szeretnél újra formába lendülni, keress fel bizalommal!

A mottóm: Egy év múlva azt kívánod majd, bárcsak elkezdted volna ma.