Mi a gerinctorna?  
 
Gerincünket napról napra folyamatosan terheljük: sokat ülünk vagy sokat állunk, megerőltető munkát végzünk, vagy éppen ellenkezőleg, nincs időnk rendszeres testmozgásra, sportolásra. Tartós egyoldalú terhelés következtében a csigolyák kimozdulnak természetes helyzetükből. A porckorongok között lévő kocsonyás anyag elkezd kiboltosulni, így alakul ki a gerincsérv, porckorongsérv. Ilyenkor a cél a kiboltosulás megszüntetése, visszahúzása.
 
Az elváltozások hatására a gerinc elveszíti stabilitását, ami egyenes út a hátfájáshoz, hiszen a gerinckörnyéki izmok folyamatosan próbálják kiegyensúlyozni és stabilizálni a gerincet. Ennek következtében az izmok begörcsösödnek, fájdalmassá válik a mozgás.
 
Gerincsérv vagy porckorongsérv a gerinc bármely szakaszán kialakulhat, leggyakrabban azonban a deréktáji, lumbális és a nyaki szakaszon fordul elő.
 
A gerinc tehermentesítése segíthet a kiboltosulás megszüntetésében. Ha a csigolyákat nem éri terhelés, a kocsonyás anyag visszahúzódhat, így a tünetek enyhülnek.
 
az oktatód
 
Szőke Szonja
 
Üdvözöllek!
 
Szőke Szonja vagyok, gyógytornász-fizioterapeuta. 2019 nyarán végeztem el sikeresen a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán a gyógytornász képzést. Rendkívül elkötelezettnek tartom magam a szakmám és a hozzám fordulók iránt egyaránt. Az egyetemi tanulmányaim mellett folyamatosan végeztem kutatómunkát sportolók körében és beleástam magam a sportsérülés prevenció rejtelmeibe, valamint számos továbbképzésen vettem részt. Úgy gondolom, hogy a legújabb ismeretek elsajátítása rendkívül fontos a naprakész tréningprogram összeállítása szempontjából, így amikor csak tudom, bővítem a már meglévő tudásom, hogy minél több aspektusól tudjam megközelíteni a fennálló problémát és a lehető legjobb megoldást kínálni rá. Néhány évvel ezelőtt pedig megismerkedtem a magas intenzitású intervallum tréning (HIIT) előnyeivel is, amit az utóbbi évek során hatalmas szenvedéllyel végzek.
 
Mit nyújthatok számodra? • Összetett mozgásszervrendszeri vizsgálatot a gyógytornaprogram megkezdése előtt. • Komplex fizioterápiás mozgásprogramot, ha csak egy kis átmozgatásra vágysz, de akár akkor is, ha mozgásszervi panaszaid már megnehezítik a mindennapjaidat. • Biztonságos edzést a fokozatosság- és az egyénre adaptált gyógytorna elveinek betartásával. • Kiegészítő technikákat, melyekkel kibővítem az általános kezelési protokollt: kinezio- és dynamic taping, SMR hengerezés trigger pont terápiával egybekötve. • Életmódbeli tanácsokat, melyek megelőzhetik vagy csökkenthetik a már kialakult fájdalmat, vagy a fiziológiástól eltérő mozgásszervi állapotot. • További fontos ismereteket az emberi test vázizomrendszerének működéséről, és az esetlegesen fennálló problémáról.
 
Minden elhatározás VELED kezdődik! Ha úgy érzed megérett az izomzatod némi karbantartásra szorul vagy egy rossz mozdulat, sérülés következményeit hátrahagyva szeretnél újra formába lendülni, keress fel bizalommal!
 
A mottóm: Egy év múlva azt kívánod majd, bárcsak elkezdted volna ma.