Gerincünket napról napra folyamatosan terheljük: sokat ülünk vagy sokat állunk, megerőltető munkát végzünk, vagy éppen ellenkezőleg, nincs időnk rendszeres testmozgásra, sportolásra. Tartós egyoldalú terhelés következtében a csigolyák kimozdulnak természetes helyzetükből. A porckorongok között lévő kocsonyás anyag elkezd kiboltosulni, így alakul ki a gerincsérv, porckorongsérv. Ilyenkor a cél a kiboltosulás megszüntetése, visszahúzása.

Az elváltozások hatására a gerinc elveszíti stabilitását, ami egyenes út a hátfájáshoz, hiszen a gerinckörnyéki izmok folyamatosan próbálják kiegyensúlyozni és stabilizálni a gerincet. Ennek következtében az izmok begörcsösödnek, fájdalmassá válik a mozgás.

Gerincsérv vagy porckorongsérv a gerinc bármely szakaszán kialakulhat, leggyakrabban azonban a deréktáji, lumbális és a nyaki szakaszon fordul elő.

A gerinc tehermentesítése segíthet a kiboltosulás megszüntetésében. Ha a csigolyákat nem éri terhelés, a kocsonyás anyag visszahúzódhat, így a tünetek enyhülnek.